HOME

Shakespeare in de Transvaal: dromen van het onmogelijke op Puma’s

Met een daverend optreden voor een overvolle tribune kwam op 21 juni 2013 een einde aan een reeks sprankelende voorstellingen van HEIM MidZomerNachtsDroom. “Een pareltje in de wijk”, “overdonderend” en “upbeat Shakespeare” aldus toeschouwers. In het toverbos op het Steve Bikoplein zongen en staakten de elfjes met verve. Oberon en Puck deden hun moeiteloze moves in het maanlicht. De liefde dreef Hermia, Lysander, Helena en Demetrius tot wanhoop, maar overwon. En als we één ding hebben geleerd van deze betoverende soap is het dit: draag nooit Puma-schoenen in het magische bos.

In HEIM MidZomerNachtsDroom speelden buurtbewoners de hoofdrol, zowel voor als achter de schermen. Onder begeleiding van het HEIM-team bewerkten de acteurs, amateurs en professionals uit Amsterdam-Oost, Shakespeares komedie tot een eigentijdse theatrale achtbaan die de droom van het onmogelijke viert. Het Steve Bikoplein veranderde in een tijdelijk openluchttheater waar de toverdrank rijkelijk vloeide en het dag en nacht volle maan was. HEIM MidZomerNachtsDroom was een magisch theaterfeest in het hart van de wijk.

De voorstelling was de vierde voorjaarseditie van het community art project HEIM in Transvaal, een initiatief van Moving Arts Project (MAP). De artistieke leiding lag in handen van Diane Elshout, Noud Verhave, Janine Toussaint en Simon Rowe. Eerdere edities van HEIM gingen over thuis voelen (2010), de relatie met ‘de ander’ (2011) en met welk perspectief we naar de wereld kijken (2012).

De kracht van HEIM is dat samen met bewoners een langdurig creatief proces wordt aangegaan waarbij talent een podium krijgt. Makers en deelnemers werken gezamenlijk toe naar een door de buurt omarmd en uitgevoerd project. Samen met buurtbewoners, partnerorganisaties en sponsoren realiseert het HEIM-team uiteenlopende exposities en theater-, dans- en muziekvoorstellingen. Met HEIM gaan deuren open en leren buurtbewoners elkaar kennen, met kunst als verbindende factor. HEIM komt tot stand in samenwerking met lokale partners.

Comments are closed.