HEIM door MAP: Wat & Hoe

Een jaar of zes geleden streken Diane Elshout en Noud Verhave van Moving Arts Project (MAP) neer in de Transvaalbuurt. Ze waren onder de indruk van de vele initiatieven in de buurt. Met HEIM Thuis in Transvaal, een route in 2010 door de buurt langs huiskamers, kantoren en scholen met optredens van bewoners uit de wijk, probeerden ze actieve buurtbewoners en ideeën aan elkaar te verbinden. Een langdurig kunstproject in de wijk was geboren.

Inmiddels is MAP vier edities van HEIM verder. Janine Toussaint is als vast lid toegevoegd aan MAP. Sommige acteurs doen al voor de 4e of zelfs 5e keer mee. Het ondersteunende team is groter. Rondom HEIM is een vaste waarde aan trouwe supporters en bezoekers ontstaan, maar de aanpak is gelijk gebleven. De kracht van HEIM is het langdurige, creatieve proces dat het team aangaat met bewoners. Samen werken zij toe naar een voorstelling van hoge artistieke kwaliteit, omarmd en uitgevoerd door de buurt. Professionele kunstenaars begeleiden het traject in repetities en workshops. Zij putten uit hun rijke ervaring in de podiumkunsten, architectuur en stedenbouw, beeldende kunst, theaterwetenschappen, bedrijfskunde en onderwijs.

HEIM MZND Titania, elf en Oberon door Eric Haas

HEIM stimuleert talent voor en achter de schermen. Zij die liever niet in de schijnwerpers staan, kunnen meedraaien in de organisatie of bouwen aan het decor. Deze ‘twee in een’ benadering geeft allerlei vormen van talent in de wijk een podium. Voor de een is dat een rol in het stuk met week in week uit repetities. Anderen dragen hun steentje bij door mee te timmeren op het plein of een schilderijlijst voor het decor te doneren.

Het maakproces en eindresultaat zijn bij HEIM even belangrijk. Of het nu gaat om het schrijven aan scènes, bouwen van het decor of het uiteindelijke optreden, alle onderdelen van het traject zijn gericht op het ontwikkelen van talent en creativiteit en daarmee het welzijn in de wijk.

Het team stimuleert discussie en verandering door de verbeelding te prikkelen in de openbare ruimte. Dat doet MAP tijdens de maandelijkse buurtevenementen en de workshops. Maar ook aan de Gesprekstafel, waar mensen in het decor-in-aanbouw met elkaar in gesprek kunnen over wat er speelt in de wijk. Deze aanpak leidt tot bijzondere ontmoetingen in de wijk en een nieuwe manier van kijken naar de dagelijkse omgeving.HEIM MidZomerNachtsDroom Puck en Oberon

De makers gaan organisch te werk, op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Zij bieden deelnemers een platform voor hun talent en creatieve ambities. Wat het team vraagt is een open blik om grenzen te verleggen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat wederzijds vertrouwen ontstaat vooral op straat. Daarom trekken ze, als de weersomstandigheden het toelaten, zoveel mogelijk de wijk in met evenementen, workshops en repetities.

HEIM reageert op actuele thema’s in de buurt. Samen met buurtbewoners zoeken ze naar een kunstzinnige vertaling van deze vragen die past in de dagelijkse omgeving. Zo stimuleren ze niet alleen talent en creativiteit, maar gaan makers en deelnemers gezamenlijk op zoek naar antwoorden op kleine en grote vragen.